Limba Romana English

Portal Turism Romania


Cazare ieftina in Bucuresti
Apartamente in regim hotelier in Bucuresti - cea mai buna solutie de cazare. Locatii centrale, langa Centrul Vechi.
Detalii..


Orasele Romaniei - Romania Urbana

Orasul Bucuresti

Municipiul Bucuresti este capitala Romaniei, cel mai important centru politic, administrativ, economic si cultural al tarii. Orasul se afla in plina cimpie, la 60 km distanta de Dunare si la 100 km sud de poalele Carpatilor.

Situat la 2606' longitudine estica si 4426' latitudine nordica, la o altitudine medie de 70-80 metri fata de nivelul marii, orasul Bucuresti ocupa o suprafata de 60500 ha si este impartit din punct de vedere administrativ in 6 sectoare. Populatia sa depaseste trei milioane de locuitori. Orasul este strabatut de raul Dambovita si de afluentul sau Colentina, care curg aproape paralel de la nord-vest spre sud-est. In cea mai mare parte, Dambovita este canalizata. 

Casa Poporului
Asezat in mijlocul uneia din regiunile cele mai bogate si mai populate ale tarii, cu o vegetatie bogata, orasul este inconjurat de o salba de lacuri, lunci si paduri care constituie tot atitea locuri de atractie turistica.
 

Obiective turistice 

Inceputurile urbanistice ale Bucurestilor s-au aflat in jurul Curtii Vechi, fosta resedinta domneasca de pe malul stang al Dambovitei. Documentele atribuie lui Vlad Tepes (1456-1462) construirea cetatii, dar recentele lucrari de restaurare au oferit arheologilor si istoricilor surpriza dezgroparii unei fortificatii medievale din a doua jumatate a secolului al XIV-lea, care impinge cu o suta de ani in urma, in timpul domniei lui Mircea cel Batran (1386-1418) dovezile de existenta a orasului. Edificiul Curtii Domnesti a fost reconstruit in forma pe care a avut-o in anii cand a servit drept prima resedinta domnitorilor munteni, devenind unul dintre cele mai originale obiective turistice ale Capitalei (azi muzeu).

 
Curtea Veche
Curtea Veche - Bucuresti
In imediata apropiere, Mircea Ciobanul (1545- 1554 si 1558-1559) a inaltat biserica Curtea Veche (strada 30 Decembrie nr.33), cel mai vechi lacas din cate s-au pastrat in Bucuresti. Invaziile turcesti si incendiile au avariat-o in repetate rinduri. 
Alte trei valoroase monumente bucurestene apartin veacului al XVI-lea: manastirile Marcuta, Plumbuita si Mihai Voda. Manastirea Plumbuita (str. Matei Basarab nr. 58), inceputa de Petru cel Tanar (1559-1568), fiul lui Mircea Ciobanul, a fost terminata in timpul domniei lui Mihnea Turcitul. Zidurile groase cu care a fost inconjurata oglindeste un aspect al societatii feudale din secolul al XVIlea cand, in conditiile asupririi turcesti, domnitorilor munteni Ie era interzisa construirea cetatilor militare.
manastirea Marcuta

manastirea Marcuta

manastirea Plumbuita

manastirea Plumbuita

manastirea Mihai Voda

manastirea Mihai Voda

 

Veacul al XVIII-lea, debuteaza sub semnul personalitatii lui Constantin Brancoveanu, voievodul care a vegheat indeaproape la dezvoltarea culturii si artei din Tara Romaneasca. Stilul brancovenesc, urmare fireasca a evolutiei arhitecturii muntenesti, reprezinta o culme artistica dominanta pentru o epoca intreaga, nu numai in zidirile domnitorului, ci si a urmasilor sai. Un alt element care caracterizeaza contributia lui Brancoveanu la arhitectura secolului al XVIII-lea este frecventa mare a constructiilor laice. Dintre acestea se pastreaza spitalul Coltea (B-dul. 1848 nr. 1), construit la 1704 de spatarul Mihail Cantacuzino, reconstruit ulterior. Pe linga un numar mare de case ridicate pe malurile Dimbovitei si a transformarii unor vechi resedinte domnesti si boieresti, domnitorul Constantin Brancoveanu a zidit palate in Bucuresti, la Potlogi si in imprejurimile capitalei la Mogosoaia. Palatul de la Mogosoaia, splendida realizare arhitectonica terminata in 1702, defineste in mod stralucit principalele trasaturi ale noului stil. El a fost restaurat in ultimele decenii, iar incepind din 1957, adaposteste un Muzeu de arta brancoveneasca. 
Din aceasta perioada sint demne de a fi remarcate si unele constructii religioase aflate chiar in centrul orasului.

Biserica Coltea
Biserica Coltea
Biserica Coltea (B-dul. 1848 nr. 1), situata linga spitalul cu acelasi nume, este o ctitorie din 1702 a aceluiasi spatar Mihail Cantacuzino, pomenit mai sus. Biserica Kretulescu (calea Victoriei nr. 47) inaltata in 1722 este ctitoria marelui logofat Iordache Kretulescu, ginerele lui Constantin Brancoveanu si se remarca prin proportionalitatea liniilor si prin elementele decorative ale fatadelor, realizate in caramida aparenta. Biserica Stavropoleos (str. Postei nr. 4) este o armonioasa constructie, inaltata acum doua veacuri si jumatate.

 I-a ramas acest nume dupa locul indepartat din Peninsula Balcanica, unde ctitorul ei, calugarul Ioanichie, originar din Epir, ajunsese mitropolit. Medalioanele cu chipuri de sfinti zugraviti dupa canoanele bizantine, registrele de arabescuri si podoabe florale asternute ca intr-un covor, pana sus, sub streasina, pridvorul, acest giuvaer al arhitecturii romanesti, care impodobeste 

fatada cu arcade in acolade frante, sprijinite pe coloane de piatra bogat sculptate, ca o horbota lucrata de o mana rabdatoare, impart intre penelul pictorului si dalta cioplitorului armonia proportiilor, a dimensiunilor si volumelor.
Biserica Kretulescu
Biserica Stavropoleos

Biserica Kretulescu

Biserica Stavropoleos

 

*Toate informatiile prezente in acest site au un scop pur informativ. Echipa Land of Choice nu isi asuma nici o responsabilitate pentru acuratetea datelor.
Parteneri: Tropolino | Guestus | Alia Accommodation
Copyright 1996 - 2019 all rights reserved

Contact: mail@land-of-choice.ro