Limba Romana English

Portal Turism Romania


Cazare ieftina in Bucuresti
Apartamente in regim hotelier in Bucuresti - cea mai buna solutie de cazare. Locatii centrale, langa Centrul Vechi.
Detalii..


MANASTIRI SI BISERICI

Partea esentiala a patrimoniului istoric si cultural al Romaniei este poate cel mai bine reprezentata de catre edificiile religioase a caror arhitectura imbina influenta bizantina cu cea occidentala. Originalitatea artei autohtone a creat  bisericile cu fresce murale in Moldova si Bucovina in timp ce specific Maramuresului sunt bisericile de lemn cu o turla inalta si ascutita. Bisericile  in "stil brancovenesc" predomina in Valahia iar bisericile fortificate sunt specifice Transilvaniei.

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita
Manastirea Sucevita - Fresca

este ctitoria boierilor Movilesti, ai caror reprezentanti vor urca pe scaunul domnesc in veacu XVI. Cea mai veche stire despre manastire o gasim la Grigore Ureche. Din 1595, cand Ieremia Movila ocupa tronul Moldovei, pentru manastire incepe o epoca de prosperitate, devenind una dintre cele mai bogate si mai importante din Moldova.

Incinta fortificata are ziduri inalte si groase, cu impunatoare turnuri la colturi si un turn cu paraclis deasupra gangului boltit al intrarii; acestora li se adauga contraforturile, meterezele si un drum de straja. Biserica a fost ridicata pe un soclu inalt de piatra. Fatada de est este formata dintr-un zid drept, corespunzand in interior pronaosului, gropnitei si celor trei abside. Intre curbura lina a absidelor si zidul drept se intrepun contraforturi subtiri si inalte. Un sir continuu de firide profileaza absidele, dand o alternanta placuta in alternanta de suprafete drepre si curbe a fatadelor.

Campul picturii, desfasurat in trei benzi delimitate prin braie de culoare verde, creeaza un ritm sustinut pe orizontala, imbinandu-se subtil cu elementele de decoratie arhitectonica de pe verticala.

Turla, asezata pe trei baze aduce unele inovatii: baza patrata si sporirea numarului varfurilor bazelor stelate.

Pictura s-a pastrat in conditii excelente si are o ridicata valoare artistica.

Manastirea Putna

 

Inceputurile manastirii coboara cu peste cinci secole in urma. In 1466, <<Stefan Voda a poruncit lui Ion Vistiernicul sa sloboada cheltuielile zidirii de la Putna>>.

Construirea bisericii a inceput in 1466 si s-a incheiat in 1469; in 1481 erau terminate si fortificatiile ei. In apropiere, pe valea Putnei, se gaseste chilia lui Daniil Sihastru, sapata in stanca.

Interiorul bisericii a fost impodobit cu picturi murale, care au suferit foarte mult in timpul numeroaselor refaceri.

In gropnita, in partea ei de sud, se afla mormantul lui Stefan cel Mare, acoperit cu un frumos baldachin din marmura alba. Langa mormantul sau se afla cel al Doamnei Maria Voichita, a treia sotie a lui Stefan. In partea de nord a gropnitei se afla mormantul Mariei de Mangop, a doua sotie a lui Stefan cel Mare, si cele ale lui Bogdan si Petru - fii lui Stefan.

In complexul manastiresc, singura constructie din sec. XV, pastrata integral, este turnul tezaurului.

Manastirea Putna
 
Manastirea Putna

Biserica Neagra Brasov


Isi trage numele de la zidurile afumate in urma unui puternic incendiu, care a
cuprins-o in 1689. Ea a fost construita pe la sfarsitul sec. XIV. Intrecand in dimensiuni toate celelalte biserici gotice transilvanene, Biserica Neagra este reprezentativa pentru faza finala a goticului din aceasta provincie.

In cele sase veacuri de existenta, Biserica Neagra din Brasov este marturie graitoare a unei arte originale, in mare parte, proprie acestor locuri.

Biserica Neagra Brasov

Biserica manastirii Curtea de Arges

 

Ridicata de domnul Neagoe Basarab pe locul unei biserici <<daramata si neintarita>>. Constructiile au inceput in 1512 si s-au terminat in 1517. O caracteristica distincta a monumentului o constituie bogatia decoratiilor, un brau format din patru ciubuce de piatra impletite prinde biserica de jur imprejur, impartind peretii in doua registre.

Acoperisul, lucrat din plumb, este, de asemenea, ornat.

Langa biserica se afla cunoscuta fantana a lui Manole, caruia legenda i-a inscris de mult numele in constiinta generatiilor ca pe un simbol al jertfei in realizarea acestui minunat exemplar de arta.

Biserica Manastirii Curtea de Arges

 

*Toate informatiile prezente in acest site au un scop pur informativ. Echipa Land of Choice nu isi asuma nici o responsabilitate pentru acuratetea datelor.
Parteneri: Tropolino | Guestus | Alia Accommodation
Copyright 1996 - 2020 all rights reserved

Contact: mail@land-of-choice.ro